Wednesday, 26 June 2013

❤ Pink Daisy Flowers❤

From Tumblr

Assalammualaikum dan Selamat Pagi readers...
Orait hari ini syiqin nak berkongsi bunga yang paling syiqin suka dan menjadi feveret dekat dalam hati...hehehe
Mesti readers pernah dengar ayat ni kan "dalam hati ada taman"....heheh tak silap filem adnan sempit kan kan..
Kebanyakkan syiqin seacrh tentang bunga daisy ni kebanyakkan orang indonesia banyak post bunga daisy ni...
susah sikit syiqin nak cari info tentang bunga daisy ni...syiqin lebih prefer post bunga daisy ni dalam bahasa melayu...

 Sebab-sebab bunga daisy nii menjadi pilihan ialah:
  • Namanya yang agak feminin dan memang kalau sebut pun cantik jer kan cuba sebut Daisy...haaa senangkan nak sebut
  • Bunga Daisy ni adalah bunga sebahagian dari keluarga asteraceae(susah sikit nak sebut) sama seperti Bunga Aster atau Bunga Matahari
  • Tengah-tengah mempunyai satu lagi warna yang berbeza dari luar betulkan..



                                                               From Tumblr

Yang dekat bawah info di Wikipedia Tentang Bunga Gerbera
  • Gerbera (disebut: / dʒɜrbərə / atau / ɡɜrbərə /) L. merupakan genus tumbuhan hiasan daripada keluarga bunga matahari (Asteraceae). 
  • Dinamakan dalam penghormatan kepada ahli botani Jerman dan naturalis Traugott Gerber yang mengembara secara meluas di Rusia dan merupakan rakan Carolus Linnaeus. 
  • Mempunyai kira-kira 30 spesies di hutan, sehingga ke Amerika Selatan, Afrika dan Asia tropika.
  •  Gerbera juga dikenali sebagai Daisy Afrika.
  • Spesis Gerbera menanggung capitulum besar dengan florets, menarik ray dua-lipped di kuning, jingga, putih, warna merah jambu atau merah.
  •  Ia adalah potong bunga kelima paling banyak digunakan di dunia (selepas meningkat, warna merah jambu, kekwa, dan tulip).
  • Ia juga digunakan sebagai organisma model dalam mengkaji pembentukan bunga.
  • Gerbera mengandungi derivatif coumarin semulajadi.
  •  Gerbera adalah tumbuhan saka tender.
  •  Ia adalah menarik kepada lebah, rama-rama dan / atau burung.
  • Gerbera mengandungi hasilan coumarin yang wujud secara semulajadi.
  •  Gerbera merupakan tumbuhan perenial.
Dan sebenarnya banyak spesis tentang bunga daisy ni..Tapi itu syiqin nak asingkan dalam post ini...ok    Tibalah masa untuk gambar dipaparkan...hehehe 
Gambar dekat bawah ni ada dekat google image sikit dan ada dekat tumblur











                                     
Itu sahaja untuk hari ini...Lain kali mungkin bunga lain pula mana tahu kan...Okay
Lot more stories await you and don't miss out..
..Terima Kasih.. 
...Datang Lagi...

Tuesday, 25 June 2013

L.E

                                                 

Assalammualaikum semua...selamat tengahhari ;)
Okay syiqin nak berkongsi laa sedikit kekreatifan...hahah kreatif laa...
mesti pembaca pernah buat kan...syiqin buat time boring waktu dekat skola kalau dah habis exam tuu...esok tuu mesti bawak pegi skola sebab nak siapkan...huhuhu
waktu sekolah rendah lagi dah pandai buat tapi tak berapa nak ingat darjah berapa ea...hehehe
haa tengok je laa gamba yang syiqin dah snapkan nii...
Gamba tak berapa nak sharp laa...minta maaf yee Pembaca yang disayangi dan dikasihi...haa bangga tak?
Sebenarnya banyak lagi, ada yang syiqin bagi dekat adik laa kengkawan laa...dan dah tak ingat...hilang kot?
huhuhu...
Yang syiqin tunjuk kan ni Limited Edition dan yang paling syiqin suka sebab kombinasi warna yang memikat hati...AIKK hehehe

                                                                   L.E





Ok
Sampai disini sahaja...
..Terima Kasih Semua..
...Datang Lagi...


Thursday, 20 June 2013

My New World Begins

Assalammualaikum w.b.t dan Selamat Pagi....
Hari ni kita mulakan perjalanan kita dengan senyuman....Haaa senyum banyak-banyak...nak tengok ada gigi ke tak ada....hahaha Just kidding guy's...
Ok let me tell to you reader's,
Tetiba nak guna bahasa orang putih pulak....hehehe 
Only one week jer syiqin tinggal to make preparation for masuk Kpm Beranang at Selangor Darul Ehsan...
Next week syiqin will bought new stuff such as a Laptop..haa syiqin guna pc ayah jer kalau nak update blog nii..
New phone...yeay yeay lompat-lompat and yang lain-lain tuu macam biasa laa kan...


Ok dekat atas tuu link for anyone to see my place to study...
Syiqin nak bagi tahu yang syiqin have cousin yang belajar sama tempat dengan syiqin...
Cousin syiqin masuk bulan depan dah sem 5 and have their MUET ...
Lot more stories await you and don't miss out...Okay Smile

Terima Kasih 
Jumpa Lagi




Thursday, 13 June 2013

Adik Kembar ;) Asyiqin Ismail & Amalina Ismail

Assalamualaikum dan selamat pagi semua...
Syukur kepada Allah S.W.T kerana diberikan nafas lagi untuk kita menerusklan kehidupan sebagai hambanya...
Pagi2 kita mulakan dengan Bismillah dan semoga hari ini semua perkara berjalan dengan lancar Amin...
akan berangkat ke Ipoh untuk adik sambung belaja di PUO tahu kan...haa bagus kalau tahu dan tak tahu pun angguk jee :)
Ok Hari Sabtu ni hari mendaftar hostel dan Ahad pulak daftar diri...
Syiqin sambung belaja di KPM Beranang, Selangor...haa sesiapa nak berjumpa dengan syiqin siap2 bagi taw...ok...hahahah ada pulak macam tuu ala gurau2 manja...
3.7.2013 tarikh syiqin mendaftarkan diri... kawan2 syiqin ada yang masuk uitm,unikl,ktm dan lain2 lagi  semua masuk awal...teman ni haa lambat beno nyee yop...hahhaha
Syiqin dengan adik siap beli jam sama bentuk tapi lain warnanya, beli cadar katil dengan corak yang sama dan beli tuala yang sama tapi warnya lain...syiqin warna pink dan adik warna kelabu


waktu kecik2 dulu comel lagi rasanya...

senyum sikit nak ambik gambo ni... :D


Ayah dan satu-satunya adik lelaki(dekat rumah nenek sebelah ayah)


Asyiqin Ismail & Amalina Ismail
tarikh yang bermakna 11.3.1995 kami dilahirkan dan alhamdulillah..Terima kasih Ya Allah

Terima kasih semua...
Lain kali datang lagi..

Friday, 7 June 2013

Tumpang Gembira Sekali Untuk Kak Irine Nadia Marcello

Assalammualaikum semua,
Kali ni syiqin nak kongsikan kegembiraan syiqin dengan pembaca2 semua ni...hahaha
Pembaca semua kenal kan blogger tekenal+tercomel hahaha?
Kak irine nadia marcello laa...haa syiqin selalu baca blog dengan twitter kak irine sebab nak tengok kalau2 kak irine ni dah bersalin atau belom...
Alhamdulillah semalam 6.6.2013 bersamaan 27 Rejab1434 pukul 2.46 petang telah selamat melahirkan baby girl comel sangat taw macam ibunya...
haa dalam blog kak irine tak tulis lagi cuma dalam twitter bole baca dan dapat tengok gambar baby
girl yang comel n mata baby girl yang sepet tuu..ala ala tomei nyee
By the way semalam hari istimewa Isra' Mikraj haa memang seronok kan...
http://irinenadia.blogspot.com/
https://twitter.com/irinenadia
Semoga baby girl kak irine menjadi seorang yang solehah..Amin
Lepas nii kak irine dah ada geng nak berfashion nak bermake up...hahaha
Syiqin tak laa tunjuk gambar baby girl kak irine dekat snie sebab nanti tak seronok laa kan...syiqin dah bagi link haa nanti pegi je dekat situ ok...
             Terima kasih daun keladi...
            Lain kali datang lagi...
    Jumpa lagi..