Wednesday, 26 June 2013

❤ Pink Daisy Flowers❤

From Tumblr

Assalammualaikum dan Selamat Pagi readers...
Orait hari ini syiqin nak berkongsi bunga yang paling syiqin suka dan menjadi feveret dekat dalam hati...hehehe
Mesti readers pernah dengar ayat ni kan "dalam hati ada taman"....heheh tak silap filem adnan sempit kan kan..
Kebanyakkan syiqin seacrh tentang bunga daisy ni kebanyakkan orang indonesia banyak post bunga daisy ni...
susah sikit syiqin nak cari info tentang bunga daisy ni...syiqin lebih prefer post bunga daisy ni dalam bahasa melayu...

 Sebab-sebab bunga daisy nii menjadi pilihan ialah:
  • Namanya yang agak feminin dan memang kalau sebut pun cantik jer kan cuba sebut Daisy...haaa senangkan nak sebut
  • Bunga Daisy ni adalah bunga sebahagian dari keluarga asteraceae(susah sikit nak sebut) sama seperti Bunga Aster atau Bunga Matahari
  • Tengah-tengah mempunyai satu lagi warna yang berbeza dari luar betulkan..



                                                               From Tumblr

Yang dekat bawah info di Wikipedia Tentang Bunga Gerbera
  • Gerbera (disebut: / dʒɜrbərə / atau / ɡɜrbərə /) L. merupakan genus tumbuhan hiasan daripada keluarga bunga matahari (Asteraceae). 
  • Dinamakan dalam penghormatan kepada ahli botani Jerman dan naturalis Traugott Gerber yang mengembara secara meluas di Rusia dan merupakan rakan Carolus Linnaeus. 
  • Mempunyai kira-kira 30 spesies di hutan, sehingga ke Amerika Selatan, Afrika dan Asia tropika.
  •  Gerbera juga dikenali sebagai Daisy Afrika.
  • Spesis Gerbera menanggung capitulum besar dengan florets, menarik ray dua-lipped di kuning, jingga, putih, warna merah jambu atau merah.
  •  Ia adalah potong bunga kelima paling banyak digunakan di dunia (selepas meningkat, warna merah jambu, kekwa, dan tulip).
  • Ia juga digunakan sebagai organisma model dalam mengkaji pembentukan bunga.
  • Gerbera mengandungi derivatif coumarin semulajadi.
  •  Gerbera adalah tumbuhan saka tender.
  •  Ia adalah menarik kepada lebah, rama-rama dan / atau burung.
  • Gerbera mengandungi hasilan coumarin yang wujud secara semulajadi.
  •  Gerbera merupakan tumbuhan perenial.
Dan sebenarnya banyak spesis tentang bunga daisy ni..Tapi itu syiqin nak asingkan dalam post ini...ok    Tibalah masa untuk gambar dipaparkan...hehehe 
Gambar dekat bawah ni ada dekat google image sikit dan ada dekat tumblur











                                     
Itu sahaja untuk hari ini...Lain kali mungkin bunga lain pula mana tahu kan...Okay
Lot more stories await you and don't miss out..
..Terima Kasih.. 
...Datang Lagi...

Tuesday, 25 June 2013

L.E

                                                 

Assalammualaikum semua...selamat tengahhari ;)
Okay syiqin nak berkongsi laa sedikit kekreatifan...hahah kreatif laa...
mesti pembaca pernah buat kan...syiqin buat time boring waktu dekat skola kalau dah habis exam tuu...esok tuu mesti bawak pegi skola sebab nak siapkan...huhuhu
waktu sekolah rendah lagi dah pandai buat tapi tak berapa nak ingat darjah berapa ea...hehehe
haa tengok je laa gamba yang syiqin dah snapkan nii...
Gamba tak berapa nak sharp laa...minta maaf yee Pembaca yang disayangi dan dikasihi...haa bangga tak?
Sebenarnya banyak lagi, ada yang syiqin bagi dekat adik laa kengkawan laa...dan dah tak ingat...hilang kot?
huhuhu...
Yang syiqin tunjuk kan ni Limited Edition dan yang paling syiqin suka sebab kombinasi warna yang memikat hati...AIKK hehehe

                                                                   L.E





Ok
Sampai disini sahaja...
..Terima Kasih Semua..
...Datang Lagi...


Thursday, 20 June 2013

My New World Begins

Assalammualaikum w.b.t dan Selamat Pagi....
Hari ni kita mulakan perjalanan kita dengan senyuman....Haaa senyum banyak-banyak...nak tengok ada gigi ke tak ada....hahaha Just kidding guy's...
Ok let me tell to you reader's,
Tetiba nak guna bahasa orang putih pulak....hehehe 
Only one week jer syiqin tinggal to make preparation for masuk Kpm Beranang at Selangor Darul Ehsan...
Next week syiqin will bought new stuff such as a Laptop..haa syiqin guna pc ayah jer kalau nak update blog nii..
New phone...yeay yeay lompat-lompat and yang lain-lain tuu macam biasa laa kan...


Ok dekat atas tuu link for anyone to see my place to study...
Syiqin nak bagi tahu yang syiqin have cousin yang belajar sama tempat dengan syiqin...
Cousin syiqin masuk bulan depan dah sem 5 and have their MUET ...
Lot more stories await you and don't miss out...Okay Smile

Terima Kasih 
Jumpa Lagi




Thursday, 13 June 2013

Adik Kembar ;) Asyiqin Ismail & Amalina Ismail

Assalamualaikum dan selamat pagi semua...
Syukur kepada Allah S.W.T kerana diberikan nafas lagi untuk kita menerusklan kehidupan sebagai hambanya...
Pagi2 kita mulakan dengan Bismillah dan semoga hari ini semua perkara berjalan dengan lancar Amin...
Esok syiqin dengan adik(http://nuramalina113.blogspot.com/) akan berangkat ke Ipoh untuk adik sambung belaja di PUO tahu kan...haa bagus kalau tahu dan tak tahu pun angguk jee :)
Ok Hari Sabtu ni hari mendaftar hostel dan Ahad pulak daftar diri...
Syiqin sambung belaja di KPM Beranang, Selangor...haa sesiapa nak berjumpa dengan syiqin siap2 bagi taw...ok...hahahah ada pulak macam tuu ala gurau2 manja...
3.7.2013 tarikh syiqin mendaftarkan diri... kawan2 syiqin ada yang masuk uitm,unikl,ktm dan lain2 lagi  semua masuk awal...teman ni haa lambat beno nyee yop...hahhaha
Syiqin dengan adik siap beli jam sama bentuk tapi lain warnanya, beli cadar katil dengan corak yang sama dan beli tuala yang sama tapi warnya lain...syiqin warna pink dan adik warna kelabu

Ini lah kami sweet tak...hahaha

waktu kecik2 dulu comel lagi rasanya...

senyum sikit nak ambik gambo ni... :D


Ayah dan satu-satunya adik lelaki(dekat rumah nenek sebelah ayah)


Asyiqin Ismail & Amalina Ismail
tarikh yang bermakna 11.3.1995 kami dilahirkan dan alhamdulillah..Terima kasih Ya Allah

Terima kasih semua...
Lain kali datang lagi..

Ice watch :D

Assalammualaikum semua pembaca2 yang teristimewa....
Ok hari ini syiqin nak bercerita tentang jam tangan ice watch yang syiqin dan adik beli memang khas untuk kite orang berdua untuk sambung belaja yelah syiqin dan adik tak sama tempat jauh tempat adik sambung belaja...syiqin dekat2 sini je...dekat mana?hhahaha
dah tengok jelah gambar yang special untuk pembaca2 semua nyee







Macam mana ok lah kan...
saja nak share kalau memang yang minat dengan jam ice watch ni..
tapi yang ori dekat beratus juga laa kan...
ini yang terlebih ori(Faham2 jelah yee) hahaha
Ok..
TERIMA KASIH
Jumpa Lagi

Friday, 7 June 2013

Tumpang Gembira Sekali Untuk Kak Irine Nadia Marcello

Assalammualaikum semua,
Kali ni syiqin nak kongsikan kegembiraan syiqin dengan pembaca2 semua ni...hahaha
Pembaca semua kenal kan blogger tekenal+tercomel hahaha?
Kak irine nadia marcello laa...haa syiqin selalu baca blog dengan twitter kak irine sebab nak tengok kalau2 kak irine ni dah bersalin atau belom...
Alhamdulillah semalam 6.6.2013 bersamaan 27 Rejab1434 pukul 2.46 petang telah selamat melahirkan baby girl comel sangat taw macam ibunya...
haa dalam blog kak irine tak tulis lagi cuma dalam twitter bole baca dan dapat tengok gambar baby
girl yang comel n mata baby girl yang sepet tuu..ala ala tomei nyee
By the way semalam hari istimewa Isra' Mikraj haa memang seronok kan...
http://irinenadia.blogspot.com/
https://twitter.com/irinenadia
Semoga baby girl kak irine menjadi seorang yang solehah..Amin
Lepas nii kak kak irine dah ada geng nak berfashion nak bermake up...hahaha
Syiqin tak laa tunjuk gambar baby girl kak irine dekat snie sebab nanti tak seronok laa kan...syiqin dah bagi link haa nanti pegi je dekat situ ok...
             Terima kasih daun keladi...
            Lain kali datang lagi...
    Jumpa lagi..

Thursday, 6 June 2013

PERSIAPAN AWAL PERGINYA LAMBAT LAGI

Asssalammualaikum kepada pembaca yang disayangi...
Hari yang indah ni syiqin nak kongsikan kepada pembaca...
semua sedia maklum yang syiqin memang ada kembar jadi untuk sambung belajar ke peringkat dip..
Syiqin dan adik tak sama tempat belajar nak buat macam manakan :'(....wuwuwu
Adik dapat dekat poli PUO dekat perak lah kan...jadi sesiapa yang dekat puo tuu tolong tengokkan
adik kembar saya ni boleh...hehehehe

Syiqin dapat dekat kpm Beranang, Selangor dan dekat situ ada syiqin punya cousin...
senang laa tapi cousin syiqin tuu nak masuk sem 6...
Adik masuk 15.6 jadi 14.6 tuu kita satu family balik ipoh laa kan...
 nasib baik dekat ipoh tuu memang dah ada rumah jadi tak perlu lagi laa untuk tumpang rumah mak sedara...
rumah mama dengan ibu(mak sedara) sebaris lepas tuu rumah mama depan surau senang laa kan...
memang setiap kali balik ipoh kami akan tidur dekat rumah ibu...kali ni walaupun dah ada rumah...
syiqin dengan adik2 tetap tidur dekat rumah ibu sebabnya nak bersembang laa dan apa lah semua dekat rumah ibu..

Berbalik kepada tajuk yang dibincangkan..
sepatutnya syiqin masuk INSTITUT BAITUMAL daftar 3.6 yang lepas tapi apabila kpm dapat masuk...
mama suruh syiqin masuk dekat situ(KPM) jadi syiqin ni anak yang baik(amin) ikutlah kata2 mama...
jadi masuk dekat kpm tuu 3.7 haa lambat lagi kan...
memang syiqin dah siap kemas beg takut kalau tak dapat kpm tuu syiqin akan masuk institut baitumal...
aleh-aleh masuk kpm haaa persiapan pun terawal laa kan....nak buat macam mana..
tapi apa-apa pun senang nanti tinggal kemas yang sikit jelah kan kan...






















 itu lah barang2 yang awal syiqin kemas jadi cuma tinggal barang bilik air yang belum beli seperti baldi, sabun mandi dan lain2...

Maknanya minggu depan hari jumaat syiqin dan family akan bertolak dan esoknya pergi PUO hari daftar untuk adik...nanti ibu pun ikut sekali dengan adik2 yang lain...Jadi tahun ni agak berlainan sebab tempat belajar dah tak sama walaupun dekat sekolah dulu kelas tak sama tapi sekolah masih sama...
Apa2 pun doakan syiqin dan adik akan jadi seorang yang kuat dan sentiasa mengingatiNYA AMIN YA ROBBAL ALAMIN...
Terima kasih daun keladi...
Lain kali datang lagi...
Jumpa lagi...

Teringin pulak dia

Assalammualaikum kepada semua pembaca yang disayangi....
cewaaah nak bersayang~sayang pulak...normal laa kita manusia kena saling sayang-menyayang kan kan kan...
Hari ni Syiqin nak bercerita panjang lebar Bersediakah anda? hahahaha
Alhamdulillah minggu ni baru balik putrajaya sebab minggu lepas seminggu dekat ipoh saja nak tinggal dengan Ayong(kakak sedara) sebab tengah cuti sem...
dan sabtu minggu lepas dekat ipoh ada kenduri kesyukuran...
Seminggu dekat ipoh tuu syiqin asyik baca novel jee yang paling best novel ni
 BILA BLOGGER JADI MAID haa memang terbaik laa...
ada jugak novel SSDI(sebenarnya saya isteri dia)
 tapi tak sempat nak baca sebab waktu tuu ayong tengah baca...
Jadi apa yang syiqin nak ceritakan yang syiqin teringin nak berkarya pulak tapi tak nak buat novel nak buat yang sikit-sikit ada ke? errkk -_-*...
haaa yang dekat bawah ni just title untuk karya(novel remaja) yang syiqin nak buat...

  • Dia uncle akulah(DUAL)
  • Semanis coklat strawberry(SCS)
  • Bertemu dengan si epal hijau(BDSEH)
  • Pertemuan blueberry cup cake(PBCC)
  • Semanis gula-gula kapas manis lagi cinta kau(SGGKMLCK)
  • Rainbow cake abang sayang(RCAS)
  • Masam manis si blogger(MMSB)
  • Suami kita buka kedai ice cream(SKBKIC)
Ok ada lagi yang syiqin tak tulis semua tuu masih loading lagi....hahaha
 syiqin baru siapkan beberapa...
syiqin nak siapkan semua nanti senang publish sahaja....
Syiqin tengah cari nama watak2 dalam karya syiqin ni...
sesiapa yang baik hati+pemurah yang nak sedekah idea tuu dipersilakan...
yang nak komen tuu pun dialu-alukan...
yang nak nama dia ada dalam karya syiqin pun boleh tak salah pun...^___^
cuma karya dekat atas tuu bukan untuk dihantar dekat publication mana-mana...karya ni saja syiqin buat-buat...jadi tolong terima dengan hati terbuaka ok....

Syiqin cakap awal-awal yang syiqin tak tiru mana2 buku atau apa-apa yang berkaitan jadi jangan nak hentam syiqin yang tiru orang ni lah apa lah...kan
Jadi tolong hormat orang lain kalau rasa tak sesuai berada di blog syiqin jadi pergilah blog orang lain
yang boleh hormat dekat korang2 ni taw...
yang still boleh ngam dengan blog syiqin ni nanti baca pantun yang syiqin bagi tuu taw....hehehe
boleh kan...

TERIMA KASIH DAUN KELADI
LAIN KALI DATANG LAGI
JUMPA LAGI